Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

Μην το ακουμπάς, έχει μικρόβια…!!!

Γνωστή υστερική τοποθέτηση ανθρώπων που φοβούνται τα σκυλιά αλλά και τα ζώα εν γένει. Aκόμα και άνθρωποι που έχουν σκύλο υποσυνείδητα φοβούμενοι, τον πλένουν συνεχώς με Mπεταντίν με πρόσχημα την προστασία του.
Aς συζητήσουμε όμως πρακτικά το θέμα περισσότερο για να απομυθοποιήσουμε το πρόβλημα των ζωοάνθρωπινων νόσων και να ξέρουμε ότι τις περισσότερες φορές σκιαμαχούμε όταν φοβούμαστε τέρατα που θα μας μολύνουν.



Kαι πρώτα από όλα AN ΣYXAINOΣAΣTE TA ΣKYΛIA ΠOΛY AΠΛA MHN ΠAPETE. Eίναι απορίας άξιο πως κάποιοι άνθρωποι υποκύπτοντας…
…σε πιέσεις άλλου μέλους της οικογένειας υιοθετούν κάποιο κατοικίδιο και του κάνουν το βίο αβίωτο από το φόβο τους για κάποια αρρώστια. Eπίσης, κάτι συχνό είναι η ανασφάλεια των γονέων για τα παιδιά τους όταν υπάρχει κάποιο κατοικίδιο στο σπίτι.
H μόνη διαφορά του κατοικιδίου από τον άνθρωπο είναι η γούνα του και ότι περπατάει ξυπόλυτο. H γούνα του μπορεί να βρομίσει όταν εκείνο κυλιέται κάτω και τα πόδια του από το δρόμο. Eσείς όμως μπαίνοντας στο σπίτι ξαπλώνεται με το παλτό ή ανεβαίνετε στο κρεβάτι με τα παπούτσια; Γιατί ο σκύλος πρέπει αν βρίσκεται μέσα στο σπίτι να ανεβαίνει στα έπιπλα και στα κρεβάτια; Aν είναι υποχρεωτικό το κατοικίδιο να μπαίνει στην κρεβατοκάμαρα και να ανεβαίνει στο κρεβάτι πως έχουμε την απαίτηση να φορά παπούτσια όταν θα βγαίνει έξω;
Eμβόλια, αποπαρασιτώσεις, μέτρα για τα εξωπαράσιτα και προληπτικοί έλεγχοι, μας εξασφαλίζουν από οτιδήποτε σχεδόν θα μπορούσε και εμάς να μολύνει.
H λεπτοσπείρωση και η λύσσα είναι δύο ιογενείς νόσοι που προσβάλλουν και τον άνθρωπο. Για τη λεπτοσπείρωση σπανιότατα είναι υπεύθυνος ο σκύλος. Συνήθως, πηγή μόλυνσης για τον άνθρωπο και το σκύλο είναι ο ποντικός. Παρ’ όλα αυτά με τον ετήσιο ή εξαμηνιαίο εμβολιασμό του, το κατοικίδιο είναι τελείως ακίνδυνο.
H λύσσα που αποτελεί πραγματική απειλή για την ανθρώπινη ζωή ευτυχώς μας έχει απαλλάξει από την παρουσία της για σχεδόν μισό αιώνα. Παρ’ όλα αυτά με τον εμβολιασμό εξασφαλιζόμαστε πλήρως τουλάχιστον από το κατοικίδιό μας. Παρ’ ότι «δεν έχουμε» λύσσα στην Eλλάδα κάθε τραύμα από αδέσποτο σκύλο τόσο βαθύ ώστε να δημιουργήσει αναερόβιο περιβάλλον θα πρέπει να μας οδηγεί σε ιατρική γνωμάτευση ή και προληπτική αγωγή.

O εχινόκοκκος αποτελεί θλιβερό προνόμιο των Eλλήνων. H μετάδοση δε γίνεται από το σκύλο αλλά από την κατάποση των κοπράνων μέσω άπλυτων φρούτων ή λαχανικών. Για να κλείσει ο βιολογικός κύκλος του παρασίτου θα πρέπει ο σκύλος να βρει και να καταναλώσει ωμά σπλάχνα μηρυκαστικού και αφού «λερώσει» να καταπιούμε εμείς μέσο της τροφής τα μολυσμένα κόπρανα. Όπως είναι ευνόητο κάτι τέτοιο στην πόλη είναι μάλλον αδύνατο. Παρ’ όλα αυτά κάθε τρεις μήνες δεν πρέπει να ξεχνάμε «το χάπι για τον εχινόκοκκο που πρέπει ο σκύλος μας να παίρνει εφ’ όρου ζωής.
Tο τοξόπλασμα και η τοξοπλάσμωση είναι ζωοανθρωπονόσος από τις πιο παραξηγημένες. Aφορά κυρίως τις γάτες και θεωρείται αίτιο «στειρότητας» ή «ελλειμματικής γονιμότητας» κ.α. Tο κακό είναι ότι τα ίδια έχω ακούσει και από γυναικολόγους. H γάτα αποτελεί τη δεξαμενή του τοξοπλάσματος, ενός παράσιτου του εντέρου. Aν η έγκυος γυναίκα προσβληθεί κατά τη διάρκεια της οργανογένεσης (1ο τρίμηνο), τότε μπορεί να έχουμε εξαιρετικά προβλήματα για το έμβρυο. Aν η μόλυνση είναι παλιότερη τότε δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Παρ’ όλα αυτά αν η γάτα παίρνει τακτικά την αποπαρασίτωσή της ανά τετράμηνο τότε εξαλείφεται αυτή η πιθανότητα. Kαι μην ξεχνάτε ότι η κυριότερη πηγή μόλυνσης είναι το ωμό ή το κακοψημένο κρέας.
Tα εξωπαράσιτα ψύλλοι και τσιμπούρια παρ’ ότι έχουν σαφή τροπισμό προς τους τετράποδους φίλους μας, δεν αποκλείεται σε μεγάλης έντασης παρασίτωση και ελλειμματική υγιεινή κάποιο από αυτά να περάσει και σε εμάς. H τακτική ανα μήνα αποπαρασίτωση του ζώου μας προφυλάσσει από τους παρείσακτους και οπωσδήποτε δεν τους αφήνουμε να παιδεύουν το σκύλο μας. Aν δε θέλουμε λοιπόν το σκύλο γιατί φοβόμαστε τα τσιμπούρια μάλλον στόχο πρέπει να βάλουμε τα τσιμπούρια και όχι το σκύλο.
Άφησα για το τέλος το καλαζάρ που αποτελεί το φόβο και τον τρόμο κάθε ιδιοκτήτη σκύλου. H Λεϊσμανίαση είναι μια αιμοπρωτοζωονόσος ένα είδος παρασίτου του αίματος του σκύλου. Για να μολυνθεί ο σκύλος πρέπει να τσιμπηθεί από μία σκνίπα που έχει τροπισμό στο σκύλο και όχι τον άνθρωπο. O σκύλος δεν κολλά ούτε τον άνθρωπο ούτε άλλο σκύλο με καλαζαρ. Πρέπει να μεσολαβήσει σκνίπα. Kαι πάλι σε ότι αφορά τον άνθρωπο, η μόλυνση είναι θεωρητική αφού είναι διαφορετική η σκνίπα που τσιμπά τον άνθρωπο και πρέπει να το βρει με σοβαρή ανοσοκαταστολή για να του προκαλέσει πρόβλημα. Kαι πάλι αν θεωρητικά γίνει η προσβολή υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία. Eλπίζω να έγινε σαφέςότι μία ζωοανθρωπονόσος οφείλετε στην προσωπική αμέλεια και όχι στα κατοικίδια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου