Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Σκύλοι και γάτες και θεωρίες

Η εντολή αυτή είναι πάρα πολύ χρήσιμη και μπορεί να γλυτώσει και τη ζωή του σκύλου σας κάποια στιγμή, καθώς τα σκυλιά έχουν την τάση να βάζουν τα πάντα στο στόμα τους - είναι μια από τις βασικότερες μεθόδους που έχουν για να ανακαλύπτουν τον κόσμο.

Το να διδάξετε λοιπόν σε ένα σκύλο αυτοσυγκράτηση είναι πάρα πολύ βασικό, προκειμένου να τον γλυτώσετε από δελεαστικά αλλά δηλητηριασμένα "πράγματα" που θα συναντήσετε στη βόλτα σας.
Θεωρώντας δεδομένο ότι έχετε ήδη διδάξει στο σκύλο σας τα βασικά, (σύνδεση με το κλίκερ) ακολουθείτε τα εξής βήματα:
 Παίρνετε αρχικά και στα δυό σας χέρια από μια λιχουδιά. Ξεκινώντας, μην διαλέξετε ιδιαίτερα δελεαστική λιχουδιά.


Χρησιμοποιήστε κάτι που τρώει συνήθως σε καθημερινή βάση αλλά του αρέσει κιόλας και κάτι λίγο πιο λαχταριστό. Κρατήστε την μια λιχουδιά στο ένα χέρι και την άλλη στο άλλο. (πχ τυρογαριδάκι και βραστό λουκάνικο). Δελεάζετε αρχικά με αυτή που είναι λιγότερο ενδιαφέρουσα (το τυρογαριδάκι) και μόλις την αρνηθεί δίνετε την άλλη.

Πλησιάζουμε την  παλάμη μας με την "αδύναμη" λιχουδιά ανοιχτή προς το σκύλο και μόλις φτάσει αρκετά κοντά για να την μυρίσει καλά και πάει να την πάρει με το στόμα του του, λέμε "άσ'το" με σταθερό τόνο χωρίς να φωνάζουμε και κλείνουμε την παλάμη μας για να μην τον αφήσουμε να την πάρει. Θα προσπαθήσει με διάφορους τρόπους, εμείς πρέπει απλώς να περιμένουμε τη στιγμή που θα βαρεθεί. Πρέπει να ήμαστε πολύ προσεκτικοί γιατί οι σκύλοι είναι γρήγοροι και επίμονοι σε αυτό. Μόλις δούμε ότι έχει βαρεθεί και σταματήσει να προσπαθεί, κάνουμε αμέσως κλικ και του δίνουμε την λιχουδιά από το άλλο χέρι. Επαναλαμβάνουμε αρκετές φορές, κάνοντας και διαλείμματα αν δούμε ότι αρχίζει να βαριέται και χάνουμε την αμέριστη προσοχή του.

Μόλις δούμε ότι ο σκύλος μας μόλις απλώνουμε την παλάμη δεν δείχνει ενδιαφέρον αλλά περιμένει τη λιχουδιά από το άλλο χέρι, μπορούμε να αρχίσουμε τις παραλλαγές.

Αλλάζουμε χέρι. Στην αρχή θα δείξει να μπερδεύεται πάρα πολύ και θα φαίνεται σαν να μην έχει καταλάβει τίποτε, αλλά θα δείτε ότι σύντομα θα κάνει άλματα προς τη σωστή συμπεριφορά. Είναι μέχρι να κάνει τον συσχετισμό.

Αφού κατακτήσετε και αυτό το στάδιο, βάλτε τη λιχουδιά στο πάτωμα. Τη στιγμή που θα πλησιάσει για να την πάρει σκεπάστε την με το πόδι σας ή με την παλάμη σας. Πάλι θα πρέπει να περιμένετε μέχρι να παραιτηθεί από την προσπάθεια να πάρει το μεζέ, και τότε κάνετε κλικ και του δίνετε την άλλη λιχουδιά. Επαναλαμβάνετε αυτή τη διαδικασία μέχρι να μην χρειάζεται πια να σκεπάζετε καν τη λιχουδιά στο πάτωμα.


Αφού δούμε ότι έχει πιάσει  καλά το νόημα και δεν προσπαθεί να φάει κάτι από κάτω ή από το χέρι μας εκτός και αν του το δώσουμε εμείς, μπορούμε να ανεβάσουμε λίγο τον πήχη. Χρησιμοποιούμε πιο γευστικούς μεζέδες (τυριά, συκωτάκια, κασέρια, σοκολατάκια εκπαίδευσης κλπ) και επαναλαμβάνουμε τα διάφορα στάδια. Ανεβάζουμε την ποιότητα της λιχουδιάς σταδιακά, χωρίς να βιαζόμαστε, σε βάθος ημερών, έτσι ώστε να παγιωθεί μέσα του η συμπεριφορά, ενώ ταυτόχρονα το βοηθάμε να χτίσει σιγά σιγά την αυτο-συγκράτηση που χρειάζεται για να αντιστέκεται ακόμη και στα συκωτάκια. 

Όταν θα φτάσει στο σημείο να σας εμπιστεύεται τόσο πολύ για την "καλοπέρασή" του, ώστε να απορρίπτει συκώτια και μπριζολάκια, θα χρειάζεται απλώς να επαναλαμβάνεται κάπου κάπου το μάθημα, για συντήρηση.


Μπορείτε να κάνετε αυτά τα "μαθηματάκια" και στη βόλτα, ρίχνοντας κάτω μια λιχουδιά, πατώντας την και ανταμείβοντας μόλις αρχίσει να δείχνει αδιαφορία για την λιχουδιά κλπ.

  • Προσέξτε να προχωράτε σταδιακά και με υπομονή. 
  • Μην έχετε ιδιαίτερες απαιτήσεις από το σκυλί σας, ειδικά εάν έχει μικρή ηλικία. Μια πολύ δελεαστική λιχουδιά πολύ νωρίς δεν θα έχει αποτέλεσμα. Θα απογοητεύσει εσάς και το σκυλί σας. Παρόλα αυτά, εάν κάτι τέτοιο συμβεί, δεν πειράζει. Κάντε "ένα βήμα πίσω" σε μια λιγότερο νόστιμη λιχουδιά και ξεκινήστε πάλι από κει.
  • Δεν πρέπει να δώσετε καθόλου την λιχουδιά που λειτουργεί σαν πρόκληση στο σκύλο κατά την διάρκεια του μαθήματος, ούτε και στο τέλος του. Διαλέξτε κάποια άλλη στιγμή.

Να θυμάστε: Αν το σκυλί σας δεν τα καταφέρνει, εσείς κάνετε κάτι λάθος. Εσείς είστε αυτοί που δεν του δίνετε να καταλάβει σωστά αυτό που θέλετε να κάνει.

Και να θυμάστε επίσης: Όσο έξυπνο και να είναι το σκυλί σας, δεν γίνεται να παγιώσει τη συμπεριφορά που θέλετε μέσα σε μια μέρα. Η επανάληψη και η εγκατάσταση βαθύτερης σχέσης μεταξύ σας είναι αυτά που θα κάνουν τη δουλειά. Εσείς εν τω μεταξύ θα κάνετε απλώς μάθημα - παιχνίδι και θα το διασκεδάζετε παρέα μέχρι να υπάρξει αποτέλεσμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου