Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

ΕΧΕΙΣ ΣΚΥΛΟ;ΣΕ ΕΧΩ ΦΙΛΟ!

Ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου είναι ο σκύλος και μάλιστα η συμπεριφορά τους είναι τόσο κοινή, που τον τελευταίο καιρό έχει γίνει αντικείμενο μελέτης.
Οι χιμπατζήδες μπορεί όντως να μοιράζονται πολλά ίδια γονίδια με μας, τα σκυλιά όμως ζουν μαζί μας μεγάλο διάστημα, πλήρως εξημερωμένα, γεγονός που αποτελεί σήμερα ένα "εργαλείο" για την κατανόηση της ανθρώπινης κοινωνικής συμπεριφοράς, σύμφωνα πάντα με μια νέα μελέτη.


Η συνεργασία, η προσήλωση στον άνθρωπο, η λεκτική και μη λεκτική επικοινωνία, και η ικανότητα μίμησης είναι μόνο ένα μικρό δείγμα κωδικών κοινωνικής συμπεριφοράς που μοιραζόμαστε με τα σκυλιά. Ενώ φαινομενικά δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι άνθρωποι και σκύλοι παρουσίαζουν μια λίστα κοινών κοινωνικών συμπεριφορών τα τελευταία 20.000 χρόνια, ωστόσο οι ερευνητές πιστεύουν ότι η προσαρμογή κάτω από τις ίδιες συνθήκες διαβίωσης αυτό το χρονικό διάστημα έχει οδηγήσει σε κάποιες ομοιότητες.

Ο Τζόζεφ Τοπάλ εξηγεί: "Το κοινό περιβάλλον έχει οδηγήσει στην εμφάνιση παρόμοιων λειτουργικά χαρακτηριστικών συμπεριφοράς σε σκύλους και ανθρώπους και σε ορισμένες περιπτώσεις στην ανάπτυξη βασικών γνωστικών δεξιοτήτων." O Τοπάλ που έχει έδρα στο Ινστιτούτο Ψυχολογίας της Ουγγρικής Ακαδημίας Επιστημών, είναι ένας από τους μεγαλύτερους ερευνητές των τετράποδων φίλων μας. Αυτός και η ομάδα του υποστηρίζουν πως τα σκυλιά θα έπρεπε να χρησιμοποιούνται ως "νέοι χιμπατζήδες" σε συγκριτικές μελέτες που αποσκοπούν να "ρίξουν" φως στην ανθρώπινη μοναδικότητα. "Κατά την άποψή μου οι κατοικίδιοι φίλοι μπορούν να θεωρούνται από πολλές απόψεις ως ανθρώπινα βρέφη με την αμφίεση του σκύλου." Και προσθέτει: "Συχνά η σχέση αφεντικού-σκύλου θυμίζει την σχέση ανάμεσα σε γονέα και παιδί ".


Σε μία από τις πρόσφατες μελέτες που διεξήχθησαν από την ομάδα, ο Τοπάλ και οι συνεργάτες του, προσπάθησαν να διδάξουν σε ένα βρέφος 16 μηνών και ταυτόχρονα σε έναν ενήλικα σκύλο πως να αντιδράν στην προφορική εντολή "Κάν' το!"(Do it) στην ουγγρική γλώσσα.

Oι ενέργειες που ακολουθούσαν την εντολή, ήταν: στροφή σε κύκλους, να πηδήξουν ψηλά, πάνω από μια οριζόντια ράβδο, να μεταφέρουν ένα αντικείμενο στον ιδιοκτήτη ή στον γονέα, και να τοποθετήσουν μια ράβδο στο πάτωμα."Τα σκυλιά αντέδρασαν εντυπωσιακά σχεδόν με ανάλογο τρόπο με αυτόν που αντέδρασε το 16 μηνών βρέφος", είπε ο Τοπάλ.

Μελέτες αναφέρουν ότι οι σκύλοι εμφανίζουν τρεις μορφές πρωτογενούς κοινωνικής συμπεριφοράς που εμφάνισαν οι άνθρωποι όταν διασπάστηκε το είδος από τους χιμπατζήδες περίπου 6 εκατομμύρια χρόνια πριν. Η πιο σπουδαία είναι η οργάνωση σε ομάδες, όπου τα μέλη είναι πιστοί ο ένας στον άλλο εμφανίζοντας μηδενική επιθετικότητα.

Ο συγχρονισμός είναι επίσης η δεύτερη μορφή κοινωνικότητας, όπου η υπακοή στους κανόνες και η κατανόηση των συναισθημάτων των άλλων συμβάλλει στην ενίσχυση της ενότητας της ομάδας . Οι ερευνητές εντόπισαν πως όταν ένα άγνωστο πρόσωπο πλησιάσει κοντά με φιλική ή επιθετική στάση αντίστοιχα, τα σκυλιά παρουσιάζουν αντανακλαστικά αντίστοιχη συμπεριφορά σύμφωνα με τη στάση του ανθρώπου."

Η τρίτη μορφή αποκαλείται "δημιουργική δραστηριότητα". Εδώ τα άτομα συνεργάζονται και επικοινωνούν μεταξύ τους για την επίτευξη κάποιου στόχου στα πλαίσια συνήθως των συμφερόντων κάποιας εταιρίας. Τα σκυλιά μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο μπορούν να διακρίνουν την έλλογη από την άλογη ανθρώπινη επικοινωνία.

Οι επιστήμονες πιστεύουν, πως τα σκυλιά αποτελούν ένα καλό μοντέλο για την κατανόηση της ανθρώπινης κοινωνικής συμπεριφοράς, καθώς μελέτες συγκρίνουν και αντιπαραβάλλουν τα οικόσιτα σκυλιά με τους λύκους, και στη συνέχεια με τον άνθρωπο.

Ο Marc Hauser, καθηγητής και διευθυντής της Γνωστικής Evolution Lab στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, επιβεβαιώνει το γεγονός ότι οι σκύλοι προσφέρουν ένα καλό μοντέλο για την κατανόηση της ανθρώπινης συμπεριφοράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου