Σάββατο 26 Μαρτίου 2011

Η σωστή φροντίδα του σκύλου

Από την στιγμή που αποφασίσαμε να βάλουμε ένα νέο μέλος στην οικογένεια μας, οφείλουμε να φροντίσουμε για τις καθημερινές του ανάγκες:
Νερό – Τροφή
Στέγη
Άσκηση – Παιχνίδι
Καθαριότητα - Υγιεινή
Ιατρική φροντίδα

 Το τρίχωμα του σκύλου - Βούρτσισμα
 

  Το τρίχωμα στον σκύλο, αποτελεί φυσική προστασία του στις εναλλαγές της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος και στην μόλυνση της ατμόσφαιρας. Τον προστατεύει όπως ακριβώς προστατεύουν τον άνθρωπο τα ρούχα που φορά.
  Αποτελείτε από 3 διαφορετικά είδη τριχών: Τις κύριες τρίχες, τις δευτερεύουσες και τις τρίχες του εσωτερικού μανδύα. Το μέγεθος, το πάχος και η αναλογία του τριχώματος ποικίλει, ανάλογα με την φυλή του σκύλου.



  Ανάλογα με τον τύπο του τριχώματος, χωρίζουμε τις φυλές των σκύλων σε τρεις βασικές κατηγορίες :
1. Σκύλοι με κοντό και λείο τρίχωμα (π.χ. Boxer, Dalmatian, Great Dane, Beagle, Doberman)
2. Σκύλοι με κοντό αλλά πυκνό τρίχωμα (π.χ. λαμπραντόρ, Γερμανικός Ποιμενικός, Ροτβάιλερ)
3. Σκύλοι με μακρύ και μεταξένιο τρίχωμα (π.χ. Γιορκσαιρ Τεριέ, Αφγανισταν, διάφορα σπανιελ)
4. Σκύλοι με μακρύ αλλά πυκνό τρίχωμα (κόλλει, λάσα άπσο, Βέλγικός Ποιμενικός, διάφοροι Ποιμενικοί)
5. Σκύλοι με σκληρό, πυκνό και σγουρό τρίχωμα (π.χ. Κανίς, Fox Terrier, διάφορα τεριε)

  Το βούρτσισμα του τριχώματος του σκύλου, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της υγιεινής φροντίδας του.
Έτσι :
1. Κρατάμε το σκύλο καθαρό
2. Γυαλίζουμε το τρίχωμα του
3. Απομακρύνουμε βρωμιές, σκόνη, νεκρές τρίχες, τους κόμπους της τρίχας
4. Ερευνάμε για δερματικά προβλήματα, και ενοχλητικά εξωπαράσιτα (τσιμπούρια, ψύλλους, κ.ά.)
5. Ενισχύεται ο δεσμός ανάμεσα σε μας και τον σκύλο μας

  Είτε κοντότριχο, είτε μακρύτριχο, το σκυλί σας χρειάζεται τακτικό χτένισμα: 
Στα κοντότριχα τουλάχιστον κάθε 5 μέρες, ενώ στα μακρύτριχα καθημερινά. Αγοράστε μία βούρτσα ειδική για το τρίχωμα του σκύλου σας (αν είναι κοντό προτιμήστε τρίχινη βούρτσα και το ειδικό γάντι, άν είναι μακρύ, προτιμήστε μεταλλική βούρτσα).

Καλό θα ήταν, πριν ξεκινήσουμε, να βάλουμε τον σκύλο σε ένα ψηλό σημείο (ένα τραπέζι, έναν πάγκο) ώστε να μην χρειάζεται να σκύβουμε και να κουραστούμε γρήγορα και να μπορούμε να έχουμε καλύτερη πρόσβαση στα δύσκολα σημεία του ζώου.

Βουρτσίστε το σκυλί προς τη φορά που φυτρώνουν οι τρίχες και προσέξτε η βούρτσα να φτάνει μέχρι το δέρμα χωρίς όμως να ασκείτε έντονη πίεση και να πληγώνετε το ζώο.

Μην βουρτσίζετε το τρίχωμα του ζώου όταν είναι υγρό.

Καθαρισμός και περιποίηση ποδιών (νύχια, πέλματα)

 Τα ζώα που ζουν  ελεύθερα στη φύση φροντίζουν ενστικτωδώς για το τακτικό κόψιμο και λιμάρισμα των νυχιών τους.
Έχετε όλοι δει γάτα να ξύνει με τα νύχια της τον κορμό ενός δέντρου, ή σκύλο που σκάβει με μανία στον κήπο.
Επειδή όμως πλέον –οι περισσότεροι από εμάς – δεν έχουμε την δυνατότητα να προσφέρουμε στο σκυλί μας αυτήν την ευκαιρία, τουλάχιστον όσο συχνά πρέπει, γι΄αυτό οφείλουμε να κάνουμε τακτικό έλεγχο στην κατάσταση των νυχιών του.  Στο εμπόριο κυκλοφορούν ειδικοί νυχοκόπτες για τα σκυλιά. Προσοχή να μην κόβετε τα νύχια πολύ κοντά γιατί ματώνουν.

Ζητήστε οδηγίες για τον τρόπο φροντίδας των νυχιών και την τεχνική από τον κτηνίατρο σας. Σε περίπτωση που εσείς δεν μπορείτε, ή δεν θέλετε να αναλάβεται αυτήν την εργασία μπορεί να το κάνει ο κτηνίατρος.

Ελέγχετε τακτικά τα νύχια, τα πέλματα, τις πτυχές ανάμεσα στα δάχτυλα, για ξένα σώματα, τραυματισμούς, μολύνσεις. Στο εμπόριο υπάρχουν ειδικές κρέμες που μαλακώνουν και δυναμώνουν το πέλμα για την αποφυγή ραγάδων.

Περιποίηση προσώπου (μάτια, δόντια,αυτιά)
 

Ελέγχετε καθημερινά τα μάτια του σκύλου σας για ξεραμένα δάκρυα. Καθαρίστε τα με μια βρεγμένη γάζα. Παρατηρήστε για αφύσικες κοκκινίλες και έντονα δάκρυα (σημάδια πιθανού κρυώματος ή αλλεργίας).
Τα ούλα και τα δόντια του σκύλου θέλουν επίσης έλεγχο κάθε 15-20 μέρες για σημάδια μόλυνσης και πέτρα. Καθαρίστε τα με ένα πανάκι ή μια ειδική για σκύλους οδοντόβουρτσα. Έτσι εμποδίζετε τη δημιουργία πέτρας και κακοσμίας. Παρότι το βούρτσισμα των δοντιών δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολη διαδικασία, καλό είναι να το ξεκινήσετε από νωρίς όσο το σκυλί σας είναι ακόμη κουτάβι, ώστε να το συνηθίσει και να το αποδέχεται πιο εύκολα.
Προσοχή: Αγοράστε ειδική πάστα για σκύλους και μην χρησιμοποιήσετε ανθρώπινη οδοντόκρεμα. Το φθόριο που περιέχει είναι επικίνδυνο για την υγεία του ζώου μας σε περίπτωση που το καταπιεί. Ακομή, η ειδική πάστα έχει ευχάριστη για τον σκύλο γεύση κι έτσι θα αποδεχτεί την όλη διαδικασία ευκολότερα.
Τα αυτιά του σκύλου είναι πολύ πιο ευαίσθητα από τα δικά μας. Κρατάτε τα καθαρά, στεγνά και ελέγξτε τα για ερεθισμούς και υπερβολική ύπαρξη κεριού.

Το πλύσιμο του σκύλου

Επειδή τα κουτάβια είναι πολύ ευαίσθητα, κάνουμε το πρώτο τους μπάνιο μετά τον πρώτο κύκλο εμβολιασμών (περίπου μετά τον 5ο μήνα).  Μέχρι τότε το καθαρίζουμε με ένα βρεγμένο σφουγγάρι ή με μωρομάντηλα.
Από κει και πέρα, η συχνότητα του πλυσίματος εξαρτάται από την ράτσα τους, το είδος της τρίχας τους, το μέρος όπου ζουν. Ένα μακρύτριχο, για παράδειγμα, θέλει συχνότερα πλύσιμο από ένα κοντότριχο, ενώ ένα σκυλί που ζει μαζί μας στο διαμέρισμα και έρχεται συνέχεια σε επαφή με τα παιδιά μας, θα πρέπει να πλένεται πολύ πιο συχνά από ένα σκυλί που ζει στον κήπο. Κανόνας λοιπόν δεν υπάρχει, αλλά –λόγω της ευαισθησίας του δέρματος- προσπαθούμε να τηρούμε το «μία φορά τον μήνα το καλοκαίρι, και κάθε δύο με τρεις μήνες τον χειμώνα», εκτός αν σας έχει υποδείξει ο κτηνίατρος κάτι άλλο.
Ενώ στα περισσότερα σκυλιά αρέσει το μπάνιο στη θάλασσα και γενικότερα το τσαλαβούτημα σε νερά, τα περισσότερα  αρνούνται να πλησιάσουν την μπανιέρα. Γι΄αυτό και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στο πρώτο μπάνιο του σκύλου, ώστε να μην τρομοκρατηθεί και αποκτήσει μια τραυματική εμπειρία για τις επόμενες φορές. Έτσι, θα πρέπει να είναι σύντομο και να προσπαθήσετε να το κάνετε να το δει σαν παιχνίδι.
Το πρώτο στάδιο, είναι να χτενίσουμε τον σκύλο έτσι ώστε να διαλύσουμε τυχόν κόμπους και να ξεμπερδέψουμε την τρίχα.
Αν βρέξουμε τον σκύλο χωρίς να έχει πρώτα ξεμπερδευτεί, μετά θα είναι ακόμα πιο δύσκολο το ξεμπέρδεμα.
Στη συνέχεια κλείνουμε τ’ αυτιά με βαμβάκι. Κατά την διάρκεια του μπάνιου είμαστε πολύ προσεκτικοί  να μη μπει νερό στα αυτιά γιατί υπάρχει μεγάλος κίνδυνος ωτίτιδας.
Είτε κάνουμε το μπάνιο του στην κοινή μας μπανιέρα, είτε κάπου αλλού, καλό είναι να του έχουμε αντιολισθητικό λαστιχένιο πατάκι στο δάπεδο. Έτσι δεν θα γλιστράει και θα αισθάνεται πιο άνετα.
Κρατάμε το σαμπουάν μακριά από τα μάτια. Μπορούμε να αλείψουμε γύρω από τα μάτια λίγη βαζελίνη εάν τα μάτια είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα.
Ρυθμίζουμε το νερό σε χλιαρή θερμοκρασία (περίπου 35 βαθμούς Κελσίου).
Χρησιμοποιούμε μόνο ειδικά επαγγελματικά σαμπουάν, κατάλληλα για το μέγεθος της τρίχας, το χρώμα και την φυλή του σκύλου. Τα σκυλιά έχουν πιο ευαίσθητο δέρμα και διαφορετικό PH από το ανθρώπινο. Αυτό σημαίνει ότι η χρήση σαμπουάν που προορίζονται για τον άνθρωπο μπορεί να δημιουργήσει ξηροδερμία, πιτυρίδα,  ή κάποια άλλη δερματική πάθηση. Καλό θα ήταν να αραιώσουμε πρώτα το σαμπουάν με λίγο νερό (αναλογία 1 προς 10) ώστε να μην αφήσει υπολείμματα στο δέρμα.

Ξεκινάμε το πλύσιμο πάντα από τον λαιμό και συνεχίζουμε προς τα κάτω. Έτσι εμποδίζουμε τους τυχόν ψύλλους να ξεφύγουν πηγαίνοντας προς το κεφάλι.

Μπορούμε –εάν είναι απαραίτητο- να χρησιμοποιήσουμε μαλακτική κρέμα, πάντα όμως ειδική για σκύλους.
Ξεβγάζουμε καλά τον σκύλο, προσέχοντας ιδιαίτερα πίσω απ΄τα αυτιά, μασχάλες, κοιλιά, πόδια. Αν δεν ξεπλυθεί καλά θα έχει φαγούρα, ενώ υπάρχει κίνδυνος να ερεθιστεί το δέρμα του.

Μόλις τελειώσει το μπάνιο αφήνουμε για λίγο τον σκύλο να τιναχτεί με δύναμη.
Τον σκουπίζουμε καλά με την πετσέτα του. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και σεσουάρ για στέγνωμα –ειδικά τον Χειμώνα - αλλά με πολύ προσοχή, ειδικά στα μάτια. Αν και στην αρχή θα δυσανασχετήσει εξαιτίας του θορύβου, μόλις συνειδητοποιήσει την ζέστη, θα το απολαύσει.
Σημείωση: Σε περίπτωση που ο σκύλος σας κάνει μπάνιο σε θαλασσινό νερό, πρέπει στη συνέχεια να το ξεπλένετε με νερό βρύσης. Το αλάτι ξεραίνει και ερεθίζει το δέρμα.

Το παιχνίδι του σκύλου

Το «μάσημα» για τα κουτάβια αποτελεί αναγκαία πράξη. Αγοράστε μερικά παιχνίδια στο κουτάβι σας (ειδικά και ασφαλή παιχνίδια για κουτάβια). Μην του τα δώσετε απλώς για να παίζει. Συμμετέχετε κι εσείς στο παιχνίδι. Όσο πιο νωρίς δημιουργήσετε θετικούς δεσμούς με το κουτάβι, τόσο πιο εύκολα θα εκπαιδευτεί αργότερα. Δίνετε του τα παιχνίδια του για κάποια ώρα να παίζει αλλά μην του τα αφήνετε (εκτός ίσως από ένα – δύο). Μην το αφήνετε, επίσης να παίζει με δικά σας πράγματα . Αποφύγετε να του αγοράσετε παιχνίδια απομιμήσεις ανθρώπινων ρούχων και μην του δώσετε τα παλιά σας (παντόφλες, μπλούζες, κάλτσες, κλπ.). Το σκυλί δεν μπορεί να καταλάβει την διαφορά μεταξύ παλιού και καινούριου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου