Κυριακή 20 Μαρτίου 2011

Η εγκατάλειψη των αγαπημένων μας τετράποδων...


 Τρομακτικές διαστάσεις έχει λάβει στις μέρες μας το ζήτημα της εγκατάλειψης σκύλων. Δεν χρειάζεται κανείς να είναι ιδιαίτερα παρατηρητικός, για να προσέξει ότι σε κάθε γωνιά της χώρας υπάρχει πλήθος από εγκαταλειμμένα αδέσποτα σκυλιά.
 Τα αρνητικά της εγκατάλειψης των πολύ όμορφων αυτών τετράποδων, είναι το καταρχήν ότι στην πλειοψηφία τους δεν είναι στειρωμένα (με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος χωρίς τέλος), η διαβίωσή τους σε άσχημες συνθήκες (περιβαλλοντικές), η έλλειψη φαγητού, μόνιμης στέγης κ.τ.λ....Το αποτέλεσμα φυσικά όλων αυτών είναι η μείωση του προσδόκιμου ζωής τους.
Πολλές φιλοζωικές και περιβαλλοντικές οργανώσεις δραστηριοποιούνται και παίρνουν θέση για την αντιμετώπιση αυτής της "οδυνηρής " κατάστασης. Τα αποτελέσματα ωστόσο, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, δεν είναι τα αναμενόμενα και τίποτα δεν φαίνεται να αλλάζει προς το καλύτερο. Όλα αυτά μάλιστα, την ώρα που υπάρχει και το νομικό πλαίσιο σύμφωνα με το οποίο διώκονται ποινικά οι ιδιοκτήτες που εγκαταλείπουν κυριολεκτικά στην μοίρα τους αθώα τετράποδα. Όπως είχα αναφέρει και σε προηγούμενη ανάρτηση (με τον τίτλο "Κακοποίηση σκυλιών"), αυτό ποτέ δεν θα είναι αρκετό για την εξάλειψη του φαινομένου. 
  Όταν βλέπουμε ένα σκυλί σε κάποιο pet-shop και αποφασίζουμε να το πάρουμε υπό την κηδεμονία μας, πρέπει να έχουμε γνώση ότι αυτό πρώτα από όλα σημαίνει δέσμευση απέναντί του, η οποία σταματάει μόνο με το πέρας της ζωής του. Δέσμευση που καλύπτει την φροντίδα που χρειάζεται, το φαγητό του, την ιατρική παρακολούθησή του, τα φάρμακά τα οποία κατά καιρούς θα χρειαστεί να πάρει....
 Ένα σκυλάκι μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να δώσει περισσότερα πράγματα από αυτά που δίνουν ορισμένοι άνθρωποι, ενώ ταυτόχρονα δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι καθ' όλη τη διάρκεια της παραμονής του μαζί μας, παραμένει ένα "μωρό παιδί" το οποίο δεν μεγαλώνει ποτέ. Το μόνο το οποίο μεγαλώνει, με το πέρασμα των χρόνων, είναι η φροντίδα που πρέπει να του παρέχουμε......

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου